Turism & Entreprenörskap
العربيةDanskEnglishDeutschEspañolSvenska

Byvägen 5

Byvägen 5

Hylte Unnaryd 2:102; 4:72, 4:73, 4:74, 4:75
Välrenoverat sekelskifteshus

Ett av Unnaryds vackraste hus med 198 m² boyta. Ypperligt renoverat 2010 med exklusiva materialval. Ladugård och garage samt 71 61 m² mark fördelat på 5 olika tomter inom detaljplanelagt område.
Byggnader
Mangårdsbyggnad

Fastigheten är grundligt renoverad 2010. Då gjordes även en tillbyggnad av ett inglasat allrum vilket ger ett härligt sällskapsrum med stort ljusinflöde i anslutning till köket. Klinker i kök, tillbyggnad och hall. Ekparkett i övriga rum. Ekplankgolv i vardarsrum på våning två.

Huset är inrett med ett kök per våning. Båda köken är platsbyggda och har klinker på golven. På bottenplan finns även en vedspis i köket samt ytterligare tre kakelugn. På våning två finns en gammeldags öppen spis i vardagsrummet. Nuvarande hyresgäster har inte tillåtelse att elda och därmed har inte sotning varit aktuell de senaste åren. Efter genomförd renovering 2010 fungerade samtliga eldstäder.

Ett badrum per våningsplan inrett med dusch och toalett, båda helkaklade.

Fastigheten är kulturmärkt i lägsta klassen, dvs C. Det finns inget belastande lagskydd. Det Kulturmiljö Halland vill värna är framförallt husets stil och utvändiga utseende. Vid underhåll och renovering kan bidrag sökas.


Garage 4:72

Garage i suterräng med murad källardel och gjuten sula. Förråd på plan två i stomme av trä och utvändig klädsel av träpanel. Betongpannor av äldre modell utgör taket
Loge 4:73

Loge med äldre stall. Trästomme delvis timrad. Byggnaden är i bra skick i förhållande till dess ålder, Ny el indragen och stora delar av bjälklaget mellan bottenplan och andra plan är utbytt. Plåttak. Tidigare så har vildmarksgymnasiet hyrt byggnaden.
Planer, bestämmelser mm

Gällande detaljplan för området är antagen 1992. Planbeskrivning UN 542 finns att hämta på Hylte Kommuns hemsida alternativt som bifogat dokument i fastighetsbeskrivningen på LRF Konsults hemsida. Syftet med detaljplaneändringen 1992 är att möjliggöra byggnation av bostadshus. Planen skall dessutom klargöra förutsättningarna för stamfastigheten.
Uthyrning

Fastigheten är för närvarande uthyrd för bostadsändamål. Månadshyran uppgår till 15 000 och innefattar även värme och el. Tidigare har vildmarksgymnasiet varit hyresgäster och använt huset för inackordering av elever. Då hyrdes även logen och den totala hyresintäkten var då ca 300 000 per år.

En cashflow-analys på nuvarande hyressituation och ett avkastningskrav på 7% ger ett avkastningsvärde om ca 2 miljoner.
Områdesbeskrivning

Unnaryd är en vackert belägen by bredvid sjön Unnen och den mycket gamla skogen Ödegärdet, även kallat Bokhultet av ortsbor.

Marknadstraditionen har varit lagenlig i mer än 150 år i Unnaryd. Fortfarande har man regelbundet ett flertal marknadsdagar årligen.

Mitt i Unnaryd ligger kyrkan som samhället en gång byggdes upp runt och i dag finns där några av de första husen. I hembygdsparken, som förvaltas av Södra Unnaryd – Jälluntofta Fornminnes- och Hembygdsförening (SUJFH), ligger de kulturhistoriskt intressanta byggnaderna Bonadsmuseet, Arkivhuset, Vadmalsstampen, Alltinghuset och Sävsåsstugan. Bonadsmuseet är Sveriges enda separata museum för det sydsvenska bonadsmåleriet med verk av flera bonadsmålare från 1700- och 1800-talen, speciellt ett antal bonadsmålningar av Johannes Nilsson, som torde vara den mest välkände av samtliga bonadsmålare.

Projektering av en sluss och utbyggnad av den befintlig kanalen vid Önnekvarn i Unnens sydöstra del pågår för att i framtiden kunna knyta ihop Bolmen och Unnen för båttrafik.

I samhället finns en distriktssköterskemottagning. På orten finns förskola och grundskola årskurs 1-6. Intill skolan finns en sporthall.

Orten har apotek, bibliotek, sparbank, kiosk, café, bensinmack, livsmedelsbutik och flera matställen. En badplats är belägen vid sjön Unnen. I Unnaryd finns Sveriges näst äldsta pensionat, Alebo Pensionat, och Bed & Breakfast finns inne i samhället.
Lite utanför Unnaryd finns Vallsnäs camping och längre norrut finns Jälluntofta camping.

Näringsliv
AGES Casting AB, AGES Maching AB, Snickerifabrik, CE Produkter AB och Unnaryd Modell AB, Sverkers EL, Tiraholm fisk är några av ortens industrier

Originalartikel: Byvägen 5